Televizyon ve ekran teknolojisi her geçen gün gelişmektedir. Son yıllarda, CRT TV’lerden düz panel TV’lere geçiş olmuştur. Plazmanın aniden popülerlik kazandığını ve sonra kaybolduğunu gördük. HD, Full HD ve Ultra HD kavramlarının hayatımıza girdiğini gördük. 3D filmler, TV, monitörler ve oyunlarla tanıştık.
Kavisli ve ekranlar HDR nedir?
HDR “Yüksek Dinamik Aralık” anlamına gelir. Bu kısaltma tanıdık gelebilir. Çünkü bazı kameralar ve birçok akıllı telefon ile fotoğraf çekerken karşılaşacağınız bir özellik. HDR’nin amacı, insan gözünün gördüğüyle eşleşen bir görüntü oluşturmaktır.
Bu genellikle parlak ve karanlık alanları veya renk aralıklarını dengelemek anlamına gelir. Örneğin, parlak gökyüzü nedeniyle gölge ayrıntılarının kaybolmasını önlemek için kameranın HDR özelliklerini kullanabilirsiniz. Televizyonda, bu birkaç alanda ele alınmaktadır.
Daha geniş bir renk gamına sahip HDR yüksek parlaklık, özellikle gün batımı gibi zor durumlarda çok iyi sonuçlar verebilir. HDR sonuçlarının daha fazla gerçekçilik ve derinlik sunduğu doğrudur. HDR bize görsel bir şölen sunuyor. Hem düşük ışıkta hem de çok parlak alanlarda iyi çalışır ve ekranı harika ayrıntılar ve renklerle görüntüler. HDR, daha geniş bir renk aralığı ve kontrast sağlayan panel teknolojisini kullanır. Parlaklık ve parlaklık yakından ilişkilidir.
HDR içeriğini görüntülemek için HDR özellikli bir ekran gerekir. Son yıllarda dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve telefonların çoğunda HDR özelliğini görmeye başladık. Televizyonlarda ise daha sık bu durum ile karşılaşıyoruz denilebilir. Birçok HDR setinde, yaklaşık 1.000 nits veya daha yüksek parlaklık çıkışı verebilen panel sistemi bulunurken, standart TV`ler genellikle yalnızca 100 nits verir. Yani 100 nits Blu-ray ve standart TV`lerin belirtildiği seviyedir.
Nits, parlaklığı ifade eder. HDR, daha geniş bir parlaklık aralığı ve daha geniş bir renk gamı kullanarak görüntüleri daha gerçekçi bir şekilde yeniden üretebilir. Ancak bu mutlak parlaklık değildir. Paneller arasındaki teknik farklılıklar nedeniyle, daha yüksek nit değerine sahip bir panel, daha düşük bir değere sahip bir panelden daha az parlak olabilir.
Bu nedenle bazı LCD üreticileri 1000 nit parlaklıktan bahsederken, OLED üreticileri 800 nit’ten bahsediyor olabilir. Hem karanlık hem de aydınlık ortamlarda geniş bir ışık yelpazesi sundukları için her ikisi de HDR özelliklerine sahiptir. Bu nedenle HDR, LCD, LED, OLED ve diğer panellerde kullanılabilir.